Google/Wikipedia met bedrijfskennis aan je vingertoppen?

KNOW-DOING MAAKT HET VERSCHIL

We hebben het in onze laatste blogs gehad over Kritische Kennis. Kritische kennis is wat het concurrentievoordeel van het bedrijf bepaalt. De producten en diensten die het bedrijf levert vormen de reden waarom de klanten voor het bedrijf kiezen. Deze specifieke producten en diensten worden gemaakt en geleverd door mensen die weten hoe ze gemaakt en geleverd kunnen worden: ‘Know-Doing’.

Deze kennis toegepast in zogenaamde ‘Best Practices’, zijn schaars of niet te vinden buiten de poort van het bedrijf, en maken dus het verschil

Hoe maak je kritische kennis beschikbaar voor minder ervaren medewerkers, hoe krijg je iedereen met weinig ervaring zo slim als de meest ervaren medewerker? Of met andere woorden, hoe kun je de junior medewerker effectief ‘laden’ met de kennis en ervaring van de senior medewerker zodat hij of zij sneller de zgn ‘senior waarde’ ook kan leveren voor uw bedrijf?


Hoe maak je kritische kennis beschikbaar.


Vele grotere maar ook kleinere bedrijven zijn hier succesvol mee geweest in het behalen van groei. Ongeachte de sector en de grootte van het bedrijf is dit van toepassing: van Automonteurs tot Restaurateurs, Bedrijfsadviseurs, IT-ontwikkelaars en zelfs Advocaten e.a…

Iedereen kent Google/Wikipedia. Heeft u ooit bedacht hoe de Google/Wikipedia van uw bedrijf er uit ziet?

HOE MAKEN WIJ DE GOOGLE/WIKIPEDIA VAN UW  BEDRIJF  ZICHTBAAR?

Het juist beheren van kennis maakt het mogelijk om sneller, beter en kosteneffectief te werken. Het is een continu proces waarbij nieuwe kennis wordt gecreëerd, geactualiseerd en doorgegeven.  Dit continu proces inclusief de ondersteunende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vormen een gereedschapskist die het verschil kan maken en ‘Know Doing’ echt kan laten werken.


Het continue proces bestaat uit de cyclus van 4 stappen.


Het continue proces bestaat uit de cyclus van het creëren of maken van nieuwe kennis, het analyseren van kennis,  het verpakken van kennis,  en het toegankelijk maken van die kennis of wel kennisdeling. We hebben het eenvoudig beschreven in 4 stappen:

MAKEN

Het maken van nieuwe kennis, komt veelal van de lessen die worden geleerd van de dagelijkse praktijk. Gedocumenteerde kennis van mensen met weinig ervaring, mensen met veel ervaring, innovaties van de sector of onderzoek binnen het bedrijf. De creatie van nieuwe kennis is van belang voor het verpakken of documenteren van kennis

ANALYSEREN

Opgeslagen, gedocumenteerde kennis kan bij nadere analyse tot nieuwe inzichten of syntheses leiden. De frequentie van bijvoorbeeld gedocumenteerde successen of tegenvallers in dezelfde omgeving kan indicatie zijn voor onderliggende meer structurele succesfactoren of tekortkomingen. Een trend zegt meer dan een punt.

VERPAKKEN

Het actueel, betrouwbaar, toe te passen en compleet maken van het kennis product is een belangrijke stap om en maakt het verschil om relevant te zijn om tijd te besteden voor het raadplegen van deze kennisbank en niet alleen even te gebruiken omdat het een hype is van deze tijd. Het beschikbaar maken van de laatste actuele kennis, een combinatie van bestaande en nieuwe kennis, maakt het voor de medewerker juist een aantrekkelijke tool om je werk nog sneller, beter en efficiënter te doen. De kwaliteit van de kennis maakt het aantrekkelijk voor de medewerker om de Wikipedia van het bedrijf te raadplegen.

DELEN

De toegang tot kennis wordt in veel sectoren en bedrijven via kennisbanken beschikbaar gesteld. In het verleden waren dit bibliotheken, maar in de hedendaagse stand van automatisering is de term Google en of Wikipedia een beter begrip, of misschien ChatGPT een betere term voor het vinden van kennis. Belangrijke kenmerken die bij zo’n tool als bibliotheek, Google, Wikipedia of ChatGPT. Wat men zoekt moet voor eenieder waarvoor het van belang is, vindbaar, actueel, betrouwbaar, toe te passen en compleet zijn. Uiteraard wil je ook niet dat deze kennis bij de concurrenten komt. Maar het zijn niet alleen systemen waar de kennis zit.


Deze 4 stappen brengen de Google/Wikipedia met bedrijfskennis aan je vingertoppen?


Het is soms moeilijk voorspelbaar hoe kennisdeling plaatsvindt, terwijl je zeker weet dat die plaatsvindt. Is de vrijdag borrel enkel voor gezelligheid of vindt daar juist wenselijke sociale interactie plaats die kennisdeling nog makkelijker maakt? Hoe weet de linkerhand, wat de rechterhand doet? Tenslotte kan nog genoemd worden de uitwisseling van kennis door middel van beroepsplatforms, actie georiënteerde evaluaties na ongelukken, presentaties van onderzoekresultaten op conferenties en nog vele andere zgn. ‘kennisproducten’.

De nieuwe kennis komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hier is energie voor nodig in de vorm van uitwisseling van kennis. De kennis kan een tijdelijk karakter hebben en niet kritisch zijn, maar het kan ook relevant zijn voor het gehele bedrijf en een kritisch karakter hebben voor het maken van producten en het leveren diensten.

Alhoewel het bovenstaande allemaal simpel lijkt, kost het allemaal tijd. En tijd is het enige middel, dat we niet terugkrijgen. We kunnen tijd, maar één keer uitgeven en dus is het zaak om dat zorgvuldig en goed te doen.

Daarom heeft het waarde om eens van gedachte te wisselen met mensen die jarenlange ervaring hebben met de kennisuitwisseling. Wat is de kritische kennis die echt van waarde is? Hoe kun je de uitwisseling en groei in kennis bewust organiseren?  Kennisstrategieën bouwen en implementatie vraagt kennis en ervaring.

Bent u benieuwd naar wat kennismanagement voor uw onderneming kan betekenen, hoe je dat implementeert? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of volg de KM oriëntatie cursus om KM te beleven!